jorma.manninen@primosport.fi

Kirjatiedot

1Perustiedot

Poika, sinusta tulee vielä hiihtäjä – Harrin tie huipulle.

Harri Kirvesniemen valmentajana yli 20 vuoden ajan toiminut mikkeliläinen Jorma Manninen käy teoksessa perusteellisesti läpi miesten yhteistä taivalta vuosilta 1971-1982. Sinä aikana Kirvesniemi raivasi tiensä hiihtomaailman huipulle. Manninen kuvaa Kirvesniemen harjoittelun kehittymistä vuosi vuodelta kohti suuria tavoitteita. Latutaistojen jännitys ja tunnelma välittyy niitä livenä seuranneiden lehdistön edustajien kuvauksista. Samalla piirtyy kuva suomalaisen hiihdon ja valmennuksen tilasta.

Harri Kirvesniemi muistetaan suomalaisena hiihtosankarina, joka saavutti yhden maailmanmestaruuden ja kolmetoista muuta arvokisamitalia. Kaikkiaan Kirvesniemi osallistui uransa aikana kuuteentoista arvokisaan.

”Kun urheilukipinän sytyttämä kolmetoistavuotias poika, pyrkimättäkään peittelemään innostustaan, katsoo suoraan silmiin ja ilmoittaa olevansa halukas harjoittelemaan tavoitteellisesti – en voinut aavistaa, että edessäni seisoi yksi huippu-urheiluhistoriamme lahjakkaimmista urheilijoista.”

Yli 300 sivuinen kovakantinen omakustanne pitää sisällään noin 100 kuvaa ja lehtileikettä.

2Sisällysluettelo

Lukijalle 6–7
Kasvualusta (1958–71), luvut 1–6 8–20
Hopeasompalaisesta juniorimestariksi (1972–76), luvut 7–13 21–41
Juniorimestarista Suomen mestariksi (1977–79), luvut 14–38 42-99
Suomen mestarista olympiamitalistiksi (1979–80), luvut 39–69 100–158
Maailman kärkihiihtäjien joukkoon (1981), luvut 70–100 159–217
Ensimmäinen henkilökohtainen arvokisamitali (1982), luvut 101–149 218–305
Vihdoinkin keskellä (1989), luvut 150–15 306–309
Harrin meriittejä, luku 152 310–315
Harri juoksijana, luvut 153–155 316–323
Kiitosten vuoro 324–325
Liitteet
Kysymyksiä valmentajalle 326–329
Harrin ajatuksia valmennuksesta 330–333

3Lukijalle

Kun ihminen ikääntyy, hän muistelee usein menneitä. Varsinkin niitä aikoja, hetkiä, ihmisiä, tekemisiä ja tapahtumia, jotka ovat jättäneet vahvoja muistikuvia ja tunnekokemuksia mielen sopukoihin. Näin on käynyt minullekin.
Yhteistä taivaltani Harri Kirvesniemen kanssa muistelen lämmöllä. Kun urheilukipinän sytyttämä kolmetoistavuotias poika, pyrkimättäkään peittelemään innostustaan, katsoo suoraan silmiin ja ilmoittaa olevansa halukas harjoittelemaan tavoitteellisesti – en voinut aavistaa, että edessäni seisoi yksi huippu-urheiluhistoriamme lahjakkaimmista urheilijoista.
Kuudentoista arvokisan miehenä, saavutuksenaan yksi maailmanmestaruus ja kolmetoista muuta arvokisamitalia, Harri loi uran, jonka seurauksena hänen nimensä yhteydessä käytettiin joskus sanaa hiihtoikoni. Tässä kohden nimitys tarkoittanee sitä, että hänestä tuli yksi suomalaisen urheiluelämän menestyksen ja arvostuksen symboli.
Pari kolme vuosikymmentä sitten tuntui siltä, että Harrin tunsi lähes koko Suomen kansa. Nyt on tilanne toinen. Nuoremmille ja ehkä vähän vanhemmillekin ikäluokille hänen persoonansa ja kokonaissaavutuksensa ovat hämärän peitossa. Lahden MM-hiihdot 2001, niiden kohtuuttomat ja ylimitoitetut jälkinäytökset jättävät varjoon suuren urheilijan ja hänen poikkeuksellisen mittavat saavutuksensa.
Kestävyyslajeissa tie unelmien täyttymykseen voi olla pitkä ja vaativa. Kun Harri voitti 15 kilometrin perinteisen hiihdon Lahden MM-hiihdoissa 1989, hän oli harjoitellut jo 18 vuotta tinkimättömästi ja määrätietoisesti kohti suurta unelmaansa. Matkaksi muutettuna hänen siihenastiset  iihto-
ja juoksulenkkinsä vastasivat 118 matkaa Hangosta Utsjoelle eli 59 kertaa Suomi päästä päähän!
Olin tuossa matkanteossa mukana tiiviisti lähes kaksi vuosikymmentä. Siihen mahtui harjoitusten ja kilpailujen seuraamista, lukemattomia yhteisiä palavereita, puhelinkeskusteluja, kirjeenvaihtoa, leireillä käyntejä, osallistumista valmentajakoulutukseen, hyvin paljon valmennuksen suunnittelua, seurantaa ja analysointia sekä itsensä kehittämistä valmentajana. Herpaantumatonta otetta 24/7 – hengessä.
Muisteluni keskittyvät vuosiin 1971- 1982, Harrin pitkän uran ensimmäiseen vuosikymmeneen, siihen ajanjaksoon, jonka aikana hän raivasi tiensä hopeasompahiihtäjästä hiihtomaailman huipulle. Uskomatonta, että hän tämän jälkeen säilytti lähes parinkymmenen vuoden ajan asemansa maailman huipulla yhä uusien hiihtäjäsukupolvien rynnistyksessä.

Muisteluissa avautuu näkymiä myös sen aikaisiin olosuhteisiin ja ilmapiiriin
1980-luvun vaihde oli merkittävää aikaa suomalaisessa hiihtokulttuurissa. Metsämiesten, rajavartijoiden, poliisien ja muiden fyysisperäisten ammattien ohella lajin pariin alkoi rekrytoitua yhä enemmän opiskelijoita. Harri Kirvesniemeä ja Kari Härköstä pidettiin Suomen hiihdon ensimmäisinä ”akateemikkoina”.
Suomen hiihdon valmennusjärjestelmää alettiin tuolloin kehittää systemaattisesti ja voimaperäisesti. Jyväskylän yliopisto aloitti panostuksen hiihdon tutkimukseen ja valmentajakoulutukseen. Uudet kuviot saivat ristiriitaisen vastaanoton. Tieteellisestä valmennuksesta tuli monille kirosana.
Kilpahiihdon kansainvälinen harrastuspohja alkoi nopeasti laajeta. Perinteisten hiihtomaiden, Norjan, Ruotsin, Suomen, Neuvostoliiton, DDR:n ja Länsi- Saksan rinnalle alkoi tulla uusia maita kuten Italia, Ranska, Sveitsi ja Itävalta. Yksittäisiä mitalisteja saatiin myös Bulgariasta, Puolasta ja USA:sta.
Aineistossani on runsaasti lainauksia lehdistön edustajien haastatteluista ja kolumneista. Ne antavat kulloisiinkin ajankohtiin ja Harrin eri kehitysvaiheisiin sellaista ”tuoreutta”, johon oma jälkikäteinen muisteluni ei voi millään yltää.
Kohdistan nämä muisteluni sille hiihtourheilun ystäväjoukolle, joiden mielissä ja sydämissä Harri on edelleenkin suuri suomalainen, niin monia ilonhetkiä tuottanut hiihtosankari, skidningens Herr Gentleman.
Lämpimät kiitokseni kaikille teille, jotka olette eri tavoin auttaneet minua tässä urakassani: aineiston tuottamisessa, tiedon välittämisessä, ei vähiten henkisessä tukemisessa.

Mikkelissä kevättalvella 2016
Jorma Manninen
P.S. Teoksen nimi on peräisin Juha Miedon tokaisusta vuonna 1979 Joutsan Hiihtojen yhteydessä. 20-vuotias Harri Kirvesniemi oli jo silloin matkalla kohti suomalaista – ja myöhemmin kansainvälistä – hiihtokärkeä, ja sen oli myös Mietaa pannut merkille.

4Maistiaisia kirjasta

Osta kirja

Suoraan kustantajalta:
Mikkelin Primosport Ky
Yksittäishinta: 12,00 € + lähetyskulut 4,90 €.

jorma.manninen@primosport.fi

Kirja-arvioinnit

Kiitos kirjasta. Oli hienoa luettavaa. Iloa, haikeutta, nostalgiaa. Iski sielun ytimeen.
Ex-valmentaja, toimittaja Sakari Kekki

Sain juuri luettua kirjan tekstin kokonaan kunnolla läpi. On ollut todella mukava palata noihin vuosikymmenten takaisiin harjoituksiin, kilpailuihin ja mietteisiin. Ihmeellisesti useimmat asiat ovat edelleen kirkkaana mielessä. Monessa kohtaa tuntui, että vastahan tuo viikko sitten tapahtui. Se kertonee paljon siitä, millä antaumuksella me matkaa teimme.

Kirjasta on varmasti paljon apua nuorille urheilijan aluille ja heidän valmentajilleen, jos he osaavat sitä oikealla tavalla lukea ja hyödyntää.

Kaikkein paras mieli lukuhetkieni aikana tuli niistä voimakkaista tunteista ja mielikuvista, joissa koin vahvasti itseni, Sinun ja koko lähipiirin panneen itsensä likoon nimenomaan urheilemisen ja kilpailemisen haasteiden, ilon ja omien rajojen etsimisen vuoksi. Menestymisen tuomat seurannaisvaikutukset eivät koskaan tuottaneet vastaavaa tunnetta kuin harjoituksissa tai kilpailuissa onnistuminen.

Hiihtäjä Harri Kirvesniemi

Onhan se niin, että kirjan pitäisi kuulua jokaisen juniorivalmentajan  käsikirjastoon.

ex-urheilutoimittaja Urho Salo, Aamulehti

Kiitos erinomaisesta kirjasta mikä erittäin innostuneella tavalla puhuttelee lukijaa ja on kestävyysurheiluun ja sen valmentajille loistava lukuhetki. Myös toki muiden lajien valmentajille ja urheilijoille.

professori Antti Mero, Jyväskylän yliopisto

Loistava nuoruusvaiheen valmentautumisen kuvaus Harri Kirvesniemestä.

Valmennusjohtaja Jorma Kemppainen, SUL

Hienoa asiaa hienolta valmentajalta hienosta urheilijasta.

LitT Timo Vuorimaa